Thursday, January 14, 2010

Quentin Tarantino despre secretul unui film de succes




"Când tragi un glonţ în stomac unui tip, sângerează ca un porc şi asta vor să vadă oamenii, nu o mică pată roşie"


Violenţa dusă la extrem într-un film este cea mai bună metodă de a controla emoţiile audienţei, crede Tarantino. În vârstă de 46 de ani şi regizor al unor filme culte precum "Pulp Fiction", "Reservoir Dogs", "Kill Bill" sau "Inglorious Basterds", Tarantino a ţinut un discurs la Academia Britanică de Film şi Televiziune din Londra, pe tema violenţei din filmele sale, recomandate celor cu stomacurile tari.

"În general, violenţa este cea mai mare atracţie. Sunt un mare fan al acţiunii şi al violenţei în filme. Ăsta e motivul pentru care a creat Thomas Edison camera - pentru că violenţa e atât de bună. Îi mişcă pe spectatori. Ştii că te uiţi la un film", a spus cineastul vorbind despre violenţă ca formă de divertisment şi manipulare a publicului. "Mă simt ca un dirijor, iar sentimentele publicului sunt instrumentele mele. Parcă le-aş spune ceva de genul «Râdeţi... râdeţi... acum fiţi oripilaţi.» Când cineva îmi face mie aşa ceva când merg la cinema, înseamnă că am petrecut pe cinste. Dacă un tip este împuşcat în stomac şi sângerează ca un porc înjunghiat, atunci asta vreau să văd, nu un tip cu o durere de stomac şi un punct roşu pe burtică", a zis Tarantino.


Cinemaul nu se învaţă în şcoală

Nonconformist şi inovator în egală măsură, regizorul american şi-a permis să ducă thrillerul cu gangsteri spre horrorul cult şi realist, într-un "Reservoir Dogs" de-a dreptul revoluţionar (n.r. - în 1992, când a fost lansat filmul, au existat cazuri de spectatori care au părăsit sala de cinema în timpul unei scene de tortură), şi să răstoarne toate canoanele scenaristicii prin "Pulp Fiction".

La 10 ani de la acest film şi cinci ani de absenţă pe ecrane ca autor de film, Tarantino a revenit cu seria violentă "Kill Bill", urmat în 2009 de "Inglourious Basterds". În cadrul întâlnirii de la Londra, cunoscutul american a criticat şi şcolile de cinematografie, încurajându-i pe cei care vor să devină regizori să pună mâna pe o cameră şi să înveţe singuri să facă filme. "Asta a fost şcoala mea de film şi a fost una a naibii de ieftină. În loc să stai să studiezi aspecte ale industriei de film, mai bine ia o cameră şi fă un film", a mai zis regizorul. De altfel, declaraţiile sale n-ar trebui să şocheze şi asta pentru că, încă de la începutul carierei sale, a declarat că "Doi oameni care se bat în mijlocul străzii vor atrage cu siguranţă mai multe priviri decât doi îndrăgostiţi care se sărută".

(articol preluat din gandul)


Nu stiu cat de estetic suna "manipularea publicului" dar aceasta tactica o gasim pretutindeni,intr-o forma mai reusita sau mai putin reusita.
A da publicului ce-si doreste sa vada cu scopul de ati vinde produsul,intra in categoria "fair play" din punctul meu de vedere.

Documentarele

Acestea sunt periculoase de cele mai multe ori.Au extrem de multe elemente manipulative si de regula publicul pleaca cu ideea ca a aflat ceva nou.
Ex:
-Muzica linistitoare
-exprimarea bine articulata
-ti se ofera o informatie cu care tu rezonezi pentru ati capta increderea dupa care ti se da "adevarata" informatie
-date,exemple,documentari,elemente conspirationite

Toate acestea,dar si multe altele,fac dintr-un documentar acel "ceva stiintific".Nu uitati ca orice documentar este creat pentru a fi vandut,este un produs.M-am abatut de la Quentin pentru ca aud foarte multi oameni care isi sustin afirmatiile invocand un astfel de produs.

Concluzia este extrem de simpla si vine ca un sfat:

Incercati sa identificati elementele acestea dintr-un text,stire,documentar,politic etc.Incercati sa va dati seama ce se afla in spatele perdelei,pentru ca in cele 4 ex de mai sus exista o multime de elemente manipulative.
Folositi mai des "de ce-ul" mai ales in viata cotidiana pentru ca orice persoana manipuleaza,plecand de la copilul care plange pentru a obtine ceva pana la vanzatorul de la alimentara.



Pentru cine vrea sa se informeze,aveti aici sau aici tehnici de manipulare.Folositi-le pentru a le distinge sau folositi-le in scopuri personale dar corecte :)

Va rog veniti cu ceva completari daca simtiti nevoia sau daca nu vi se pare corect ce am spus mai sus,dati-mi peste mana :D

No comments: