Monday, October 5, 2009

Orasul in stand-by

Astazi, judetul Iasi este blocat: in spitale nu se opereaza decat cazurile care reprezinta o urgenta medicala, studentii stau acasa, elevii la fel, contribuabilii nu isi pot plati taxele si impozitele, iar politistii vor purta in semn de protest o banderola alba pe bratul stang ● Peste 25 mii de bugetari ieseni protesteaza impotriva masurilor anuntate de guvernanti
Astazi, pacientii ar trebui sa mearga la medic doar daca reprezinta o urgenta medicala. Asta deoarece toti angajatii din sistemul sanitar iesean sunt in greva de o zi si nu se vor acorda consultatii decat pentru cazurile grave care nu necesita amanare. Medicul de garda va face un triaj si va stabili cazurile care sunt urgente, iar ceilalti pacienti vor fi reprogramati. De asemenea, se va reduce si activitatea de la salile de operatii din spitale. Medicii chirurgi vor intra in salile de operatie doar cu pacientii care trebuie sa sufere o interventie chirurgicala de urgenta. Activitatea medicala din spitalele iesene si cabinete medicale va fi asigurata in proportie de o treime. Reprezentantii sindicatului Sanitas atrag atentia ca situatia din sistemul de sanatate va fi una foarte grea, mai ales incepand cu luna ianuarie 2010, deoarece pana la sfarsitul anului sunt alegeri prezidentiale si campanie electorala, iar guvernantii nu vor reduce salariile sau nu vor diminua sporurile din sistemul sanitar. "Maine (astazi-n.r.) este greva de o zi in tot sistemul sanitar iesean. In toate unitatile, medicul de garda va face un triaj si se va acorda asistenta medicala doar pentru cazurile urgente. Ceilalti pacienti vor fi reprogramati si trimisi acasa. Se asigura doar urgentele cu o treime din personalul medical. Toate unitatile sanitare au primit o adresa de la Directia de Sanatate Publica prin care au fost informate sa asigure un program operator la salile de operatie tot numai pentru cazurile urgente. Va fi un program operator de greva. Situatia este destul de grea in sistemul de sanatate. Aici ma refer pentru anul viitor. Nu cred ca vor fi diminuate salariile si taiate sporurile pana la sfarsitul anului pentru ca urmeaza campania electorala si alegerile prezidentiale", a declarat Viorel Tanase, presedintele sindicatului Sanitas.

Politistii, in greva japoneza
Politistii din cadrul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) din MAI se vor ralia protestelor din intreaga tara. Politistii vor purta in semn de protest o banderola alba pe bratul stang, aceasta fiind singura forma de protest intrucat, conform legii, politistii nu pot face greva. Cei aproximativ 1.700 de politisti vor protesta astfel impotriva legii salarizarii unice si a masurii ce presupune acordarea de zece zile de concediu fara plata. "Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual se solidarizeaza cu greva declansata de Alianta Bugetarilor. In acest sens, toti membrii vor purta banderole albe pe brat. Vom merge la munca, dar in zilele urmatoare vom decide ce forma de protest vom adopta", a declarat Vasile Ciuhureanu, presedintele Biroului Teritorial al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual Iasi (SNPPC). Protestul politistilor are la baza, printre altele, neplata compensatiilor de chirie, neacordarea primelor de vacanta si a normei de echipament, neplata orelor suplimentare si iminenta scadere a veniturilor cu 20 de procente. Politistii ieseni au ajuns la limita rabdarii, fiind hotarati sa-si faca dreptate chiar si in strada. Desi nu au dreptul legal de a face greva, politistii ameninta ca vor suspenda activitatea daca nu-si vor primi banii pentru orele suplimentare, echipamente si chirie. Politistii ieseni au facut toate demersurile si sunt pe punctul de a declansa o greva generala.

Usile Fiscului sunt inchise
Contribuabilii ieseni care au de achitat impozite si taxe ar face bine sa nu isi puna sperante prea mari in ceea ce priveste rezolvarea acestor probleme in cursul zilei de astazi. Functionarii de la Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi vor fi astazi in greva. Desi finantistii vor fi prezenti la munca, usile Fiscului vor fi inchise pentru toti contribuabilii ieseni. Inca de la mijlocul saptamanii trecute, sediul Fiscului a fost blindat cu afise care anunta ca astazi, 5 octombrie, intre orele 8.00 si 16.30, finantistii vor fi in greva generala. Functionarii institutiei vor fi in greva, nemultumiti de decizia guvernantilor de a sta acasa zece zile in concediu fara plata pana la sfarsitul anului acesta. De asemenea, si reprezentantii Casei Judetene de Pensii sunt in greva generala. Aceasta nu este ultima masura luata de functionarii publici. Miercuri se va organiza un miting de protest in capitala, unde sunt asteptati mii de sindicalisti din sistemul bugetar.

Primaria ameninta cu greva generala
Astazi, intre orele 11.00 - 13.00, reprezentantii Sindicatului Liber din primarie vor picheta sediul prefecturii. Revendicarile principale fac referire la pastrarea locurilor de munca din sectorul bugetar. Sefii sindicatului sustin ca activitatea institutiei nu va fi blocata, forma de protest urmand sa ia un alt curs in situatia in care nu se va da curs solicitarilor. "Este o forma de protest la care vor participa 70 de persoane. Afiliate la sindicat sunt in jur de 1500 persoane. Principalele revendicari se refera la pastrarea locului de munca si la mentinerea salariilor la nivelul anului 2008. Suntem nemultumiti si de graba in care a fost aprobata legea unica a salarizarii fara sa se ia in calcul amendamentele trimise de noi", a precizat Gabriela Chisalita, presedintele Sindicatului Liber din primarie. In conditiile in care vocile sindicalistilor nu vor fi ascultate, se vor parcurge celelalte forme de protest, greva de avertisment si in ultima faza greva generala.

Scolile si universitatile sunt inchise
Zi in care elevii si studentii nu vor veni la scoala si la cursuri. Intreg sistemul de invatamant preuniversitar va fi paralizat si unitatile scolare vor fi inchise. Situatia se datoreaza faptului ca sindicalistii din educatie au decis sa intre intr-o greva generala de o zi. Motivul acestui protest se datoreaza faptului ca profesorii sunt nemultumiti de faptul ca, prin noua lege a salarizarii unitare, leafa unui bugetar care lucreaza in sistemul national de invatamant ar urma sa scada cu aproximativ 40 la suta, in conditiile in care sporurile acestora vor disparea. "In aceasta greva generala de o zi vor fi peste 97 la suta dintre membrii nostri de sindicat. Sunt si exceptii, respectiv la Colegiul National de Arta Octav Bancila sau la Grupul Scolar din localitatea Tibanesti, unde, deoarece profesorii care sunt membri ai sindicatului nostru nu sunt majoritari, se va opta pentru greva japoneza. Le recomandam parintilor sa nu-si trimita copiii la scoala. In cazul in care vor fi copii sau liceeni care vin totusi in unitatile scolare, vom avea un comitet de profesori care-i vor supraveghea, dar nu vor face ore", a precizat Laviniu Lacusta, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP), filiala Iasi. La protestul cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar s-au raliat si profesorii universitari. Acestia au decis, inca de saptamana trecuta, sa participe la greva de astazi, nemultumiti fiind si ei de modul in care a fost elaborata legea salarizarii unitare. Astfel, cadrele didactice universitare de la cele cinci universitati de stat din Iasi, afiliate la Federatia Nationala Alma Mater, au decis sa protesteze astazi. In consecinta, cursurile, seminariile si orice alte activitati academice ce erau programate sa aiba loc in aceasta zi vor fi suspendate.

(sursa: bzi)

No comments: