Wednesday, September 30, 2009

Iasul vechi va disparea




În scurt timp, ieşenii nu se vor mai putea lăuda cu locuri vechi. Clădirile care au sute de ani nu vor fi consolidate nicicînd. Explicaţia perpetuă a municipalităţii este că din cauza revendicărilor nu s-au putut face investiţii. Am arătat deja cum Palatul Braunstein se degradează de la o zi la alta. Acum se fac declaraţii referitoare la regenerarea zonei istorice Cuza Vodă. Dar de cîţiva ani, de cînd se tot vorbeşte, nimeni nu a făcut nimic. Banii europeni la care visează Primăria sînt o ţintă atît de îndepărtată, încît pînă la obţinerea lor pe strada Cuza Vodă vor rămîne doar şinele de tramvai.

Despre consolidarea clădirilor vechi de pe strada Cuza Vodă se vorbeşte de mai mult de 10 ani. S-au făcut şi expertize tehnice, în urma cărora pe unele clădiri a apărut inscripţia "Risc seismic de gradul I" şi cam atît. Şefii Primăriei au inclus proiectul "Regenerarea urbană a zonei Cuza Vodă şi Baş Ceauş" în Planul integrat de dezvoltare pentru Polul de Creştere Iaşi. Proiectul, în valoare de 20 de milioane de euro, ar trebui să fie implementat în perioada 2010-2013, cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional Axa 1. "Deocamdată s-a făcut licitaţie pentru studiul de fezabilitate la zona Cuza Vodă", s-a mulţumit să spună Mihai Doruş, directorul de strategii al Primăriei. Pe 30 octombrie va fi prima analiză a studiului de fezabilitate, care va fi predat Primăriei pe la sfîrşitul lui noiembrie.

Deşi voia să pară optimist, tonul dlui Doruş dă clar de înţeles că fondurile necesare vor fi obţinute la... Sfîntul Aşteaptă. "Poate la anul facem şi licitaţia pentru executarea lucrărilor, însă este foarte greu de spus asta, în condiţiile în care situaţia multor clădiri este complicată din punct de vedere juridic. Multe sînt retrocedate", a mai spus directorul de strategii al Primăriei.

În plus, proiectul trebuie gîndit şi din punct de vedere economic şi social. În clădirile care aparţin municipalităţii locuiesc chiriaşi, pentru care ar trebui alte soluţii. "Deocamdată, nu putem afirma nimic pînă cînd nu avem studiul de fezabilitate făcut. Dar putem spune că acest proiect este cel mai greu de realizat şi de aceea i-am dat ca termen de finalizare anul 2015. Foarte multe aspecte depind de decizia primarului şi a Consiliului Local Municipal", a completat dna Claudia Stoica, directorul adjunct al Direcţiei de Strategii, care spune că e bine că măcar s-au înlocuit liniile de tramvai.

Din evidenţele Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, Primăria este proprietara doar a trei imobile de pe strada Cuza Vodă. Unul dintre ele este Palatul Braunstein, unde de fapt municipalitatea este coproprietar. Cum împărţirea clădirii între Primărie şi proprietari încă nu a fost făcută, nici lucrări de consolidare nu se pot face.

Au început totuşi lucrările la Mănăstirea Golia, Teatrul Naţional şi Filarmonică. Însă nu este nici pe departe meritul Primăriei, care, la un moment dat, a vrut să includă proiectele de reabilitare şi consolidare a lor tot în Planul integrat de dezvoltare. Banii, de ordinul milioanelor de euro, vin de la Ministerul Culturii şi Guvern. Cît despre clădirile de pe Cuza Vodă sau de pe strada Lăpuşneanu, speranţa stă doar în Dumnezeu, să nu trimită vreun cutremur care să dărîme zona istorică a Iaşului. De la Primărie nu avem ceva cert vreo 5 ani de-acum încolo.
(sursa : evenimentul)

No comments: