Wednesday, June 10, 2009

Dietele cu putine calorii te prostesc, la propriu

Aviz amatoarelor!

Dietele sarace in calorii sunt dificil de urmat pe o perioada lunga de timp. Si asta pentru ca, indata ce regimul este dat uitarii, ajungandu-se la silueta visata, kilogramele tind sa se aseze din nou.

Urmeaza o noua dieta si totul se invarte intr-un cerc vicios. Ce nu se stie insa este ca aceste scaderi si luari in greutate repetate slabesc metabolismul, reprezentand un risc pentru sanatate.

Potrivit expertului consultat de Yahoo Health, Margaret Furtado, care citeaza mai multe studii in domeniu, aceste diete sunt periculoase inclusiv pentru creier, incetinindu-i functionarea.

Un creier mai lenes


Pornirea majoritatii persoanelor care vor sa scape de cateva kilograme este de a renunta complet la carbohidrati. Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Tufts University, aceasta este cea mai mare greseala daca pui pret pe creierul tau.

Si asta pentru ca mai putini carbohidrati inseamna un creier mai lent.

Lipsa reflexelor

In cadrul studiului derulat la Universitatea Tufts, au fost monitorizate, pe parcursul a trei saptamani, 19 femei cu varste cuprinse intre 22 si 55 de ani. 9 dintre ele au urmat un regim cu putini carbohidrati, restul renuntand la o parte din caloriile din alimentatie.

Toti subiectii au fost supusi unor teste, in care le-au fost testate atentia, abilitatile cognitive, dar si memoria pe termen scurt sau lung. Dupa o saptamana de regim fara carbohidrati s-au observat primele efecte, creierul functionand din ce in ce mai greu in perioada imediat urmatoare.

In plus, reflexele celor care nu mai consumasera carbohidrati au fost mult incetinite, iar memoria a fost afectata in sens negativ.

Fara combustibilul numit glucoza, incepem sa uitam si ne pierdem concentrarea

Explicatia acestor fenomene este aceea ca creierul foloseste glucoza pentru a se "hrani", insa nu are posibilitatea de a stoca acest "combustibil". Celulele nervoase utilizeaza imediat glucoza pentru a o transforma in energie.

Daca nu o primesc, nu pot functiona la capacitate optima, iar urmarea imediata este aceea ca ne simtim incapabili de a ne concentra si incepem sa uitam.

Carbohidratii te fac mai fericit

Un alt studiu citat de Margaret Furtado concluzioneaza ca creierul cere carbohidrati in functie de provocarea intelectuala pe care o primeste. Cu alte cuvinte, cu cat mai mult este solicitat, cu atat mai multi carbohidrati trebuie sa intre in organism.

Din pacate, acesti carbohidrati nu se duc doar la creier, ei rotunjind intregul organism. Au insa si o alta calitate, aceea de a da o stare generala buna.

La un moment dat, s-ar putea pune problema: grasut, fericit si potent din punct de vedere intelectual sau slabut, nefericit si mai prostut?

De cati carbohidrati ai nevoie?


- Daca iti doresti sa slabesti si te simti in continuare atras de dietele cu putini carbohidrati, ar trebui sa stii ca creierul are nevoie de minimum 125 de grame de carbohidrati zilnic. Trebuie sa stii ca un fruct mediu sau o felie de paine inseamna 15 grame de carbohidrati.

O ceasca de orez gatit este echivalentul a 45 de carbohidrati, iar un pahar de 220 de ml de lapte insemna 12 grame de carbohidrati.

Daca optezi pentru 3 fructe, 4 legume si un pahar cu lapte zilnic, te vei afla la limita inferioara de carbohidrati care asigura functionarea creierului. Aceste portii iti vor asigura si necesarul de vitamine, minerale si fibre pentru o dieta sanatoasa si echilibrata.

- In schimb, e o idee buna sa limitezi carbohidratii obtinuti din mancarea procesata, cum ar fi snacks-urile ori chips-urile, care contin, in medie, 100 de calorii. Pentru ca le lipsesc vitaminele, mineralele si fibrele, aceste "gustari" te lasa si mai infometat, o ora mai tarziu.

- Daca nu esti sigur daca creierul tau primeste indeajuns de multi carbohidrati, asteapta circa 30 de minute inainte de a manca. In acest timp, organismul tau fie va da semne fizice de foame, fie vor aparea starile de iritabilitate, tremuratul sau chiar ametelile, toate acestea fiind semne ca in organism nu sunt indeajuns de multi carbohidrati.

Sursa: Ziare.com
Autor: Anca Serghescu


Acum intelegeti mai baieti,mai,de ce unele femei sunt "cu mai putine calorii" la mansarda si mai ales de ce sunt mereu nefericite??Carbohidratii astia.. :))

No comments: